NIEUWS
QUARTAIR
TE GAST IN QUARTAIR
ARCHIEF
LINKS

CONTACT

english

 

 


Contemporary Art Initiatives
Toussaintkade 55 Den Haag

postadres:
Bilderdijkstraat 141A
2513 CN Den Haag

info@quartair.nl
www.quartair.nlaanmelden e-mailing

 

UNCOMMITTED CRIME
25 augustus t/m 29 september
23 en 24 september onderdeel van"Todays Art Periphery" programma en 27 september debatavond.

Uncommitted Crime toont werken die nog niet eerder in Den Haag te zien zijn geweest: hedendaagse kunst die haar bestaan, direct of indirect, dankt aan recente technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. De kunstenaars in de tentoonstelling werken samen met wetenschappers, stellen onze onderbuikgevoelens op de proef en reflecteren kritisch op wat (bio-) technologische ontwikkelingen betekenen voor ons lichaam en leven.

Deelnemende kunstenaars: Stijn Belle (NL), Jalila Essaïdi (NL), Sara Martin Mazorra (NL), Art Orienté Objet (Fra), Dorith Sjardijn (NL), Art van Triest (NL), Soyo Lee (ROK), René Jansen (NL), Adam Zaretsky (VS).Tentoonstelling
Een vrije interpretatie op de beroemde stelling van de filosoof Theodor Adorno ‘Every work of art is an uncommitted crime’ vormt de context van de tentoonstelling. Een misdaad kan gezien worden als meer dan alleen zijn negatieve definitie. In acht nemend dat regels, normen en wetten altijd contextafhankelijk zijn, geeft de misdaad ook de mogelijkheid om de sociale norm te tarten. De werken in deze tentoonstelling zoeken de grenzen op van wat op dit moment maatschappelijk aanvaardbaar is. Het is aan de kijker om te beoordelen of de ‘misdaad’ dan wel of niet begaan is. Stijn Belle presenteert bijvoorbeeld zijn DNA Immunity Centre, een project dat de bezoeker meer anonimiteit kan verschaffen juist door zijn of haar DNA zoveel mogelijk te verspreiden. Jalila Essaïdi onderzocht samen met wetenschappers van het LUMC of het mogelijk is onze huid kogelwerend te maken door spinnenzijde van genetisch gemodificeerde geiten te verwerken in de menselijke huid. De spinnen zullen zelf in de tentoonstelling aanwezig zijn. Sara Martin Mazorra studeerde dit jaar af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Met haar ragfijne borduurwerk parasiteert zij orchideeën die vervolgens voor de eeuwigheid op sterk water gaan. Art van Triest zoekt de grenzen van ons rechtssysteem op met een 3D uitgeprinte Kalashnikov. Het geweer bestaat uit drie delen die afzonderlijk van elkaar geen probleem vormen, maar wanneer ze op gezette momenten samenkomen de illegale vorm van een volledige Kalashnikov tot stand brengen. In de glovebox van Adam Zaretsky worden bezoekers uitgenodigd om met behulp van labtechnieken zelf steriele kunst te maken.


Adam Zaretzky..............................................................................Jalila Essaïdi

Debat

In het debat dat Quartair organiseert reflecteren we over de rol die kunst kan spelen in het articuleren van de gevoelens die door de ontwikkelingen in de (bio-) technologie worden opgeroepen.
Deelnemers aan het debat zijn: Ellen ter Gast, Huub de Groot, Ine Poppe en Tamar Stelling.
Ellen ter Gast is bioloog en filosoof en werkt op dit moment als docent bio-ethiek, adviseur en debatleider. Graag stelt zij vragen over onderwerpen op het grensvlak van wetenschap, technologie en maatschappij. Bio-kunst is belangrijke een inspiratiebron voor haar, zeker als het gaat om het duiden van de betekenis van grensverleggende biotechnologie.
Huub de Groot werkt als wetenschapper aan de Universiteit Leiden. Hij onderzoekt op dit moment onder andere met zijn team of het mogelijk is om vissen te maken die kunnen fotosynthetiseren. Misschien dat zo in de toekomst zelfs mensen hun energie uit zonlicht kunnen halen.
Ine Poppe schrijft over technologie, kunst en wetenschap in onder meer NRC. Daarnaast maakt ze documentaires, ook over technologie en wetenschap. Ze geeft les op de Willem de Kooning Academie.
Tamar Stelling is kunsthistorica en journalist en schrijft voor het NRC over kunst en/of wetenschapsonderwerpen.
Koen Kleijn gaat het debat leiden. Kleijn is journalist, filmmaker en kunsthistoricus en werkte o.a. voor de VPRO, de Groene Amsterdammer en de Design Academy in Eindhoven. Op dit moment is hij verbonden aan de Rietveld academie.


Art Orienté Objet......................................................................... Art van Triest

Educatie
Als onderdeel van Uncommitted Crime worden er twee openbare workshops gehouden tijdens de opening en op 7 september. Volg onze Facebook pagina voor het laatste nieuws: https://www.facebook.com/UncommittedCrime

Curatoren: Arthur Crucq, Laura Mudde, Erik-Jan Ligtvoet.
Met dank aan: Stroom Den Haag, Gemeente Den Haag, Fonds 1818 en Studio Renate Boere


Stijn Belle.....................................................................................René Jansen.

Persbericht
http://uncommittedcrime.wordpress.com/
http://www.facebook.com/UncommittedCrime

Artikel Cultureel Supplement NRC 6 september 2012, door Sandra Smets.

Reactie's op internet:
http://blogger.xs4all.nl/chmkoome/archive/2012/08/25/781970.aspx
http://trendbeheer.com/2012/08/25/uncommitted-crime-quartair/#more-100288
http://villalarepubblica.wordpress.com/2012/08/29/verwerpelijk-noch-goddelijk-uncommitted-crime-in-quartair/


Sara Martin Mazorra....................................

Soyo Lee

foto's Erik-Jan Ligtvoet, nog meer zie: https://plus.google.com/photos/104894882098136157091/albums/5792751515470514401?banner=pwa

back