Now, and After

Met IC-98 (Visa Suonpaa en Patrik Soderlund), Turku, Finland en Thom Vink, Den Haag, Nederland.

De leden van het Finse kunstenaarscollectief IC-98, Visa Suonpää (1968) en Patrik Söderlund (1974) ontmoette 15 jaar geleden de Nederlandse kunstenaar Thom Vink (1965) in Finland. Sinds die tijd organiseren ze regelmatig succesvolle uitwisselingen tussen Den Haag, Nederland en Turku, Finland. De tentoonstelling toont hun nieuwste videoanimaties en installaties.

IC-98 is een van de voornaamste collectieven in de Finse hedendaagse kunst, en geniet erkenning binnen en buiten Finland. In 2015 zal IC-98 Finland vertegenwoordigen tijdens de Biënnale van Venetië. IC-98 werkt met installaties, tekeningen, tekst, publicaties en de laatste jaren vooral met animaties. Het visuele watermerk van IC-98 is een technisch vaardige zwart-wit esthetiek die de metaforiek van het verhaal goed ondersteunt. De werken, die fundamenteel filosofisch zijn, leveren commentaar op de maatschappij en sociale verandering, en voegen daar een zeer uitgesproken waardeoordeel aan toe. Toch preken ze niet, maar fluisteren zachtjes.

Thom Vink’s benadering van het maken van kunst wordt gekenmerkt door een rijke complexiteit aan ideeën en beelden. Hij gebruikt een breed scala aan media – van architectonische modellen en tekeningen tot foto’s en video – om installaties te maken die een open einde hebben, en waarvan de schijnbaar dubbelzinnige verhaallijnen het collectief geheugen prikkelen en uitdagen tot interpretatie.

Met dank aan