Stroom | NAPAKU

curator Daan van Golden

Collages, vliegtuigen en boeken

17 Dec ’99 – 29 Jan ’00

Piet van den Heuvel (1935-2004) was in Den Haag beter bekend als NAPAKU, een pseudoniem dat hij op de meest uiteenlopende plekken in de stad heeft aangebracht.
Hij had een jarenlange en hechte vriendschap met de beeldend kunstenaar/fotograaf Daan van Golden (1936) uit Schiedam. Van den Heuvel stuurde Daan van Golden sinds jaar en dag zelfgemaakte (ansicht)kaarten, die aan de ene zijde uit collages bestaan en aan de andere kant door hem beschreven waren.

Van Golden had de kaarten al die tijd zorgvuldig bewaard en gearchiveerd, en zag de tentoonstelling in de Toussaintkade dan ook als een mooie gelegenheid om een selectie uit deze kaarten te presenteren. Omdat ze aan beide kanten zo bijzonder zijn, wilde hij zowel de beeld- als de tekstkanten laten zien.

Daarnaast hadden beide vrienden een keuze gemaakt uit Van den Heuvel’s werk, waaronder collages, boeken en vliegtuigen, alle resultaten van intensief knip- scheur-, plak- en tekenwerk waartoe hij keer op keer het geschikte materiaal wist te vinden dat meestal ‘zo op straat’ ligt.

Stroom archief