robe bleu, fond rouge #2

19 mei t/m 11 juni 2023
opening vrijdag, 19 mei om 19:00 uur
openingstijden vrijdag t/m zondag, 13:00-17:30
Hoogtij, vrijdag 26 mei, 19:00-23:00

Deelnemende kunstenaars: Robine Clignett, Andreas Exner (DE), Helen Frik, Marcos Kueh (MY), Jacqueline Peeters, Caro Rambonnet, Jochem Rotteveel, Rutger de Regt, Walter Swennen (BE)

Jochem Rotteveel

Robe bleu, fond rouge #2 – Onder dezelfde naam vindt iedere twee jaar in mei een tentoonstelling plaats in de ruimte van Quartair. De tentoonstelling wordt samengesteld door de kunstenaars Nies Vooijs, Annemieke Louwerens en Pietertje van Splunter en geeft iedere twee jaar een update op de staat van de schilderkunst gezien vanuit Den Haag.

De titel van de tentoonstelling robe bleu, fond rouge is een gedeelte uit een titel van een schilderij van Matisse, deze luidt volledig ‘La petite pianiste, robe bleu, fond rouge’. Een prachtig schilderij, met ook een mooie titel, die in een notendop heel precies aangeeft wat schilderen feitelijk is. Namelijk, verf op doek, vorm en kleur. Blauwe jurk, rode achtergrond. De titel is treffend omdat het formele ervan, het sec opsommen wat er te zien is op het schilderij zo in contrast staat met wat niet in woorden kan worden uitgedrukt. Dat is de magie van schilderen, van beeldende kunst. Een passende titel voor deze tentoonstelling waarbij het accent nadrukkelijk op het visuele ligt. De titel benadrukt het proces van de kunstenaars, de intuïtie die daarbij gebruikt wordt en de vrijheid en noodzaak om keuzes te maken tijdens het maakproces. Robe bleu, fond rouge laat een manier van verbeelden zien, een mentaliteit. Kunst maken lijkt in alle opzichten een absurde bezigheid. Het werk, het beeld, was er eerst niet, niemand heeft erom gevraagd. Juist dàt maakt het waardevol, oneindig en schept vrijheden. Betekenis geven aan het schijnbaar irrelevante, het nutteloze. Een daad van toewijding van de kunstenaar. Het volgen van dat proces is voor ons één van de belangrijkste uitgangspunten voor robe bleu, fond rouge #2.

The Eternal (detail) Helen Frik, 2015

Met dank aan Stroom Den Haag, Galerie Xavier Hufkens, Brussel, en Cor Car Classics, Wateringen.

Download persbericht in Word (.docx) hier.