Hanna de Haan en Rik Buter | Teken-panorama

Haagse kunstenaars Hanna de Haan en Rik Buter tekenen twee weken lang met houtskool op de witte muren van Quartair. Zonder vooropgezet plan. ‘We willen het proces laten zien.’

opening door curator Jef Schaeps

In lijn met het landelijke advies van het RIVM in de aanpak van het coronavirus, kunnen we helaas de deuren niet openen voor dit project. U kan een afspraak maken van maandag 23 t/m zondag, 29 maart, via email: hannadehaan@gmail.com

Lees Jegens en Tevens – “Het houtskoolvirus” – door Frits Dijcks

Rik Buter en Hanna de Haan / foto: Eveline van Egdom

Het krassen van houtskool op papier, veel meer is er niet te horen in de expositieruimte van Quartair. “We overleggen nauwelijks”, vertelt Hanna. “Ik denk ook veel minder na dan ik had verwacht. Het is gewoon actie.” Dat komt mede door de omvang van het werk: meters lange en hoge stroken papier lopen rond over alle muren. “Je maakt grote intuïtieve bewegingen en verliest je minder in details.”
In hoog tempo verschijnen er figuren op de muren, om even later weer te verdwijnen onder een nieuwe tekening. De twee kunstenaars krassen over hun eigen en elkaars werk heen, om zo tot iets nieuws te komen, op de grens van abstract en figuratief. Rik: “Als je tegelijk op hetzelfde vel tekent, laat je elkaar dingen zien en grijp je in op elkaars werk. Dan moet je loslaten en hef je je persoonlijke geconditioneerdheid een beetje op.”

Van ‘vuil’ naar schoonheid
“Het samenwerken brengt onverwachte keuzes, onrust, onduidelijkheid… ‘vuil’ dat nodig is om te vinden wat we zoeken”, aldus Hanna. Ze werkt graag zonder vooropgezet plan of verwachtingen, net als Rik: “Kwaliteit en schoonheid zitten vaak verstopt op plekken waar we eigenlijk liever niet kijken. Vaak zitten ze in de mislukking. Daarom begin ik een tekening met zo min mogelijk dogmatische opvattingen over hoe het zou moeten worden, zodat mijn onderbewuste vrij spel heeft.”


Hanna: “Ik heb de chaos, de rotzooi nodig om de structuur te vinden die ik zoek in mijn werk. In een mooi rustig natuurgebied kan ik niet werken, ik heb de rommel, de beweging en onrust van de stad nodig. Daar waar je het niet verwacht, is schoonheid op z’n meest opvallend.”

Voor meer werk: www.hannadehaan.nl en www.rikbuter.nl

Met dank aan: