Stroom | André Kruysen

Over Vedra

19 Jan – 16 Feb 2003

André Kruysen is beeldhouwer. Hij bouwt architectonische structuren en wel op zo’n manier dat het binnenvallende daglicht daarmee een vorm krijgt. In de tentoonstellingsruimte van Stroom aan de Toussaintkade bouwde hij de installatie ‘Over Vedra’, die bestond uit twee monumentale beelden die beurtelings het licht geleiden en het duister omhullen.

André Kruysen (1967, woont en werkt in Den Haag) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Rijksacademie in Amsterdam. Hij werkte als assistent-ontwerper mee aan verschillende projecten van het architectenbureau Metropolis III en werd in 1998 onderscheiden met de Charlotte van Pallandt-prijs. Sinds 2000 is hij als docent Fundamentele Vormstudie verbonden aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

Over Vedra
“Vedra is een rots in de Middellandse Zee en staat aan de basis van al mijn ruimtelijke ervaringen. Van mijn eerste tot mijn vijfentwintigste levensjaar bracht ik elke zomer in zijn omgeving door. Zijn enorme gestalte stond elke dag meedogenloos en onbewogen in mijn gezichtsveld als het ijkpunt van waaruit je voortdurend je positie bewust leek te zijn. Tijdens de boottocht er naar toe, zo’n anderhalve kilometer lang, verandert de rots van gestalte. Het beeld van Vedra: een brede rots met een hoge zijtoren, verandert langzaam in dat van een enorm eiland dat in de lengte is uitgerekt en waarvan het eind plots omhoog schiet als de staart van een vis. Aan de achterkant vormen de overhellende wanden koven waar het altijd donker is. Op andere plekken kan je aanmeren en de vierhonderd meter hoge top beklimmen van waaraf je heel west Ibiza onder je ziet liggen. Aan de westkant kan je het eiland ‘in’, door een nauwe spleet in de rots. Je komt dan in een grot terecht die ook vanuit een tunnel onder water is te bereiken. Het daglicht kaatst indirect zowel van boven uit de spleten in de rots als van onder uit het water op de wanden om je heen. De magie die daar heerst heb ik op geen enkele andere plek op aarde ooit teruggevonden. Nog steeds lijk ik al mijn ruimtelijke belevingen te toetsen aan wat ik op, in en om deze rots heb ervaren. Eigenlijk gaan al mijn beelden over Vedra. Deze tentoonstelling draag ik op aan mijn broer en zussen.”

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verscheen een informatieblad met een essay van Philip Peters.

Stroom archief