Stroom | gerlach en koop

De Bezetenen van het Ontariomeer

16 Oct – 19 Nov 1997

I grijze salon

Hoe Gerlach en Koop op zoek gaan naar het recept voor een meesterwerk. Dat zij dit in een boek van Georges Perec denken te vinden. Vanwege de titel Een kunstkabinet. Gerlach en Koop verwijten elkaar onnozelheid. Over het faux-terrain en de valstrikken. Gerlach merkt op dat het niet altijd nodig is een plan uit te voeren. Koop twijfelt. De ontdekking van de verzameling niet-geapporteerde stokken. Sommige wanden zijn meer waard dan andere wanden. Wat nu? Gerlach en Koop proberen een zeefdruk aan de man de brengen.


koninklijke bibliotheek

Waarin Koop meent dat je niet iedere pen zomaar in je mond kunt steken. Gerlach en Koop kopen voor vijfentwintig cent een plastic tas waarmee je voor de dag kunt komen.

Eastman-Kodak

Waarin toch maar niets op de planken vloer wordt gelijmd. Hoe het verdwenen schilderij van Jan van Eyck dankzij een slimme zet van Gerlach en Koop toch weer te zien is. Het enzovoorts-principe.


Ontariomeer

Dat een kalf een kwart koe is. Over het inktzwarte water. Gerlach en Koop stellen zich voor hoe het is om een huisdier te hebben. Wie schreef over de bezetenen van het Ontariomeer? Georges Perec? Raymond Roussel? Gerlach herinnert zich het gouden valhek. Koop weet niets van een gouden valhek, het ging toch over bijna vierduizend camera’s en over vijfentachtig kilometer celluloidfilm. Gerlach en Koop halen alles door elkaar. Twistgesprek. Ondertussen schieten ze geen fluit op.


theater

Iets maakt altijd meer indruk wanneer men het uitvergroot. Het doek moet zo nu en dan naar de stomerij. Soms krimpt het. Gerlach en Koop stellen zich voor hoe het is om geen huisdier te hebben. Over de honden van David Teniers. Welk schilderij was er eerder? Deze ruimte is minder geschikt voor jeugdige kijkers, die misschien tegen het idee zouden opzien dat de verzamelaar een viezerik is.

huis

Hoe Gerlach en Koop op zoek gaan naar het recept voor een meesterwerk. Dat zij dit in een boek van Georges Perec denken te vinden. Ondanks de titel Een kunstkabinet. Gerlach en Koop doen hun best. De verhoogde vloer of het verlaagde plafond. De rekenfout en de gevolgen ervan voor nek- en schouderklachten. Verzamelingen. Catalogi. Lijsten. Vergelijkingen. Enzovoorts. Dat Willem van Haecht in een van zijn kunstkabinetschilderijen een werk van Jan van Eyck kopieerde. Roken in het huis van de buren.


renbaan

Waarin Gerlach en Koop een tatoeage laten zetten. Hoe moeilijk het kiezen is. Dat men spijt kan krijgen. Een wand kan ook een vloer zijn. De hardloopwedstrijd. Koop bakt er niets van.


II witte salon


III grijze salon nog eens

Waarin Gerlach en Koop roken in het huis van de buren. In plaats van een konklusie: Gerlach en Koop laten de hond uit die ze niet hebben.

Stroom archief