Stroom | Urs Pfannenmüller

18 Oct – 16 Nov 1996

Periferie, een installatie

Het hart van de installatie bevond zich in het midden van de ruimte. Tussen twee rijen pilaren hing een gesloten vorm die deed denken aan een omgekeerde metrobuis (een halve ellips). Via een sluis kon de bezoeker in het binnenste van de tunnel komen. De installatie was gebouwd met kenmerkende Urs-materialen zoals kartonnen dozen, houten latjes van allerlei formaat en metalen rekjes. De constructie had veel weg van bidonville-architectuur. De materialen waren divers van vorm en grootte, maar de structuur van het hele bouwwerk was helder. De installatie was opgebouwd uit zich steeds herhalende segmenten, die echter allemaal net iets anders waren. Binnenin lagen voorwerpen en schilderijen uit het atelier van de kunstenaar.

De installatie riep herinneringen op aan ander ruimtelijk werk dat Urs eerder maakte. Bij het project De Ideale Plaats (1993) werkte hij in de kelder van het gebouw van het HCAK in Den Haag. Hij bouwde er met oliedrums en houten palen een brugconstructie die de bovenzalen stutte. Een verwant werk is ook de verticaal opgebouwde installatie Gelaagde Stad (1995). Vlak onder een maquette van een woud met kantoortorens bevindt zich een sloppenwijkje.

Urs Pfannenmüller (1943, Basel) woont en werkt sinds 1971 in Den Haag.

Stroom archief