Een Blauwe Kamer

Een Blauwe Kamer is een groepstentoonstelling in de galerie van kunstenaarsinitiatief Quartair met speciaal voor deze tentoonstelling vervaardigd werk van acht kunstenaars. De aanleiding voor dit werk vormt het oeuvre van Louis Couperus, waaruit elke kunstenaar één of meerdere fragmenten heeft geselecteerd om tot een nieuw werk te transformeren. De uiteindelijke werken variëren van schilderijen tot sculptuur en installatie.

Tim Breukers
Geeske Harting
Wieteke Heldens
Hans Hoekstra
Astrid Nobel
Selma van Panhuis
Robbert Pauwels
Pim Voorneman

Astrid Nobel: Niet meer hetzelfde, olieverf op doek, gouddraad, hout, 2015

Opening: vrijdag 6 november om 19:00 met een openingswoord door filmmaker Jan Louter
Open: 7 november t/m 4 december, vrijdag t/m zondag 13:00 – 17:00
Er is een audiotour beschikbaar waarin Philip Peters de gekozen fragmenten voorleest.

Louis Couperus (1863-1923) is tot op de dag van vandaag de bekendste Haagse schrijver. Deze tentoonstelling onderzoekt welke thema’s uit zijn veelzijdige oeuvre kunstenaars van nu aanspreken en zich laten transformeren tot hedendaagse kunstwerken. Door hedendaagse beeldtaal te gebruiken, waarin traditie niet per definitie geschuwd wordt, worden de door Couperus zo raak beschreven thema’s naar onze tijd opgetrokken. Deze thema’s zelf zijn vaak helemaal niet gerelateerd aan een bepaalde tijd of een bepaald milieu, maar aan het mens-zijn in het algemeen: liefde, kunst, tweestrijd, levensonvoldaanheid, noodlot.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een anekdote waarin de vrouw van Couperus bij een logeeradres verzoekt om een blauwe kamer. Haar man zou zich het meest thuis voelen in een volledig blauwe kamer. De intentie van deze tentoonstelling is geweest een plek te creëren die niet misstaat in het hier en nu waar tegelijkertijd ook Couperus zelf zich thuis gevoeld zou kunnen hebben. Het is tenslotte zijn gedachtegoed geweest waar deze samenstelling uit voort gekomen is.

Wieteke Heldens: “The Legend of 6,8 kg” en “The Legend of 5,4 kg”, mixed media op doek, 2015
Geeske Harting: Spleen, damast, bladgoud, viooltjes, waterreservoirtjes, 2015

Extra: 22 november om 14:00 rondleiding met toelichtingen op het werk door de kunstenaars

Finissage tijdens Hoogtij: op 4 december 19:00 – 23:00

Review: Een Blauwe Kamer op Trendbeheer.com

Met dank aan:

Den Haag Centraal 20 nov 2015