Binnenstebuiten

Stroom | Pietertje van Splunter

27 Feb – 28 Mar 2004

Pietertje van Splunter (1968, woont en werkt in Den Haag) speelt in haar werk met de grenzen van het schilderij en onderzoekt wat schilderen is of zou kunnen zijn. Zij is nieuwsgierig naar wat zich achter de façade van het platte vlak afspeelt, naar de onderbewuste geheime wereld die zich buiten ons gezichtsveld bevindt. In haar tentoonstelling in de Toussaintkade wordt een galerie binnenstebuiten gekeerd en zijn de schilderijen in afzonderlijke delen uiteen gevallen. De schilderijen blijven niet beperkt tot verf op linnen, maar worden een driedimensionaal beeld waar je ín kunt stappen en doorheen kunt lopen. Deze enscenering heeft geen definitieve vorm, het werk is nooit af en kan altijd geheel of gedeeltelijk anders worden opgesteld.

Binnenstebuiten. Foto: Rob Kollaard

Michael van Hoogenhuyze schreef in het informatieblad dat bij de presentatie was uitgebracht: ‘Het is een tentoonstelling van een schilder, maar men moet geen witte wanden met schilderijen verwachten. De houding van de schilder gebruikt Pietertje van Splunter om krachtdadig in te grijpen en de ruimte zo om te vormen dat de toeschouwer een avontuur van betekenisveranderingen kan meemaken.’

Het schilderen is voor Pietertje van Splunter altijd het uitgangspunt, zowel in zijn autonome vorm als toegepast in een bestaande situatie. Een goed voorbeeld van het laatste is het monumentale kunstwerk met felle kleuren en optische vertekeningen, dat zij in 2003 in opdracht van verzekeringsbedrijf Delta Lloyd heeft gemaakt voor het hoofdkantoor aan de Laakhaven in Den Haag.

foto: Rob Kollaard

Pietertje van Splunter studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, tekenen en schilderen, en is geen onbekende in het Haagse kunstleven. Zij is actief als bestuurslid van het kunstenaarsinitiatief Quartair en maakt deel uit van een levendig internationaal netwerk van kunstenaarsinitiatieven.

Stroom archief